ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Euroscola 2016

Με πλούσιες εμπειρίες επέστρεψε από το Στρασβούργο η αποστολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, που συμμετείχε στην ημερίδα “Euroscola” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 15ης Απριλίου 2016. Τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα εκπροσώπησαν στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 24 μαθητές, από δώδεκα διαφορετικά λύκεια της Ρόδου, Καλύμνου, Σύρου, Πάρου, Νάξου, Μήλου και Θήρας, οι οποίοι επελέγησαν μετά από γραπτό διαγωνισμό.

Οι μαθητές των νησιών μας γνώρισαν με βιωματικό τρόπο τις διαδικασίες λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, συμμετέχοντας μαζί με μαθητές από είκοσι ευρωπαϊκές χώρες σε προσομοίωση συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών και της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου. Συζήτησαν επίκαιρα θέματα, όπως το μεταναστευτικό πρόβλημα, η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η βιώσιμη ανάπτυξη, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρίτες χώρες, η ανεργία των νέων και το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης. Οι μαθήτριες και οι μαθητές της ελληνικής αποστολής, μάλιστα, διακρίθηκαν ιδιαίτερα στη διάρκεια των εργασιών, καθώς κατέλαβαν -μετά από ψηφοφορία- τις τέσσερεις από τις έξι θέσεις προέδρων των επιτροπών, ενώ μια μαθήτρια εξελέγη στη θέση της γραμματέως. Συγκεκριμένα, πρόεδροι των επιτροπών τους εξελέγησαν οι μαθήτριες Κώτσια Κωνσταντίνα και Κατραντζή Ιωάννα-Ματθίλδη του ΓΕΛ Σύρου και οι μαθήτριες Έλληνα Ιωάννα-Στέλλα και Καλαμάτα Άννα του 1ου ΓΕΛ Ρόδου, ενώ γραμματέας εξελέγη η μαθήτρια Αντώνογλου Κωνσταντίνα-Τσαμπίκα των εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία». Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ομάδα της Κύπρου, από την οποία εξελέγησαν οι άλλοι δύο πρόεδροι των επιτροπών (!), διακρίθηκε ιδιαίτερα. Εξάλλου, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση της περιοχής του Αιγαίου, που έκαναν κατά την έναρξη της ημερίδας οι πρωτεύσαντες στο διαγωνισμό Σκανδαλίδης Μιχαήλ του 1ου ΓΕΛ Ρόδου και Εμπέγια Κλέα-Κατερίνα του ΕΠΑΛ Θήρας. Οι διακρίσεις αυτές των μαθητών μας, που πέραν των επιδόσεών τους επέδειξαν άριστο ήθος, συνεργατικότητα και ομαδικό πνεύμα σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, αποδεικνύουν τη σοβαρότητα με την οποία προετοιμάστηκαν και συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Euroscola”, εκπροσωπώντας την περιοχή μας και τη χώρα μας κατά τον καλύτερο τρόπο και αποσπώντας θετικότατα σχόλια και επαίνους.

Την αποστολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου στην ημερίδα “Euroscola” της 15ης Απριλίου 2016, συγκρότησαν οι εξής μαθήτριες και μαθητές : Σκανδαλίδης Μιχαήλ (1ο ΓΕΛ Ρόδου), Εμμανουήλ Βιργινία (1ο ΓΕΛ Ρόδου), Έλληνα Ιωάννα-Στυλιανή (1ο ΓΕΛ Ρόδου), Καλαμάτα Άννα (1ο ΓΕΛ Ρόδου), Ποδηματά Ελένη (1ο ΓΕΛ Ρόδου), Αντώνογλου Κωνσταντίνα Τσαμπίκα (ιδ. Εκπ. Ροδίων Παιδεία), Αλεβίζος Αθανάσιος (ιδ. Εκπ. Πυθαγόρας), Καντή Σοφία – Χριστίνα (ιδ. Εκπ. Πυθαγόρας), Μπριάνη Αγγελική (ιδ. Εκπ. Πυθαγόρας), Κορνιλάκη Αικατερίνη (ΓΕΛ Αρχαγγέλου Ρόδου), Χαρτερού Σταματία (ΓΕΛ Αφάντου Ρόδου), Κατσιδώνη Αικατερίνα (ΓΕΛ Αφάντου Ρόδου), Καραφύλλης Μιχαήλ (2ο ΓΕΛ Καλύμνου), Εμπέγια Κλέα-Κατερίνα (ΕΠΑΛ Θήρας), Ξενάκη Μαρία (ΓΕΛ Νάξου), Κυρίτση Μαρία (ΓΕΛ Μήλου), Ψαθά Μαρία (ΓΕΛ Μήλου), Τούρλου Στυλιανή-Μαρία (ΓΕΛ Μήλου), Ανδροβιτσανέα Ευστρατία (ΓΕΛ Σύρου), Κώτσια Κωνσταντίνα (ΓΕΛ Σύρου), Κατραντζή Ιωάννα – Ματθίλδη (ΓΕΛ Σύρου), Γκέτσι Κεβίλα (ΓΕΛ Νάουσας Πάρου), Καλακώνα Μαρία (ΓΕΛ Νάουσας Πάρου), Κυριαζάνου Ήριννα (ΓΕΛ Πάρου).  Την προετοιμασία των μαθητών επιμελήθηκαν οι καθηγητές Αθανασόπουλος Παναγιώτης (1ο ΓΕΛ Ρόδου) και Τσουμπού Αντωνία (ΕΠΑΛ Θήρας), οι οποίοι και συνόδευσαν την αποστολή στο Στρασβούργο.