Δελτίο Τύπου

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου, οργανωμένη από το Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου. Η ημερίδα, που απευθυνόταν σε όλους τους Εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων της Μυκόνου, είχε ως θέμα «Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις και ειδική αγωγή» και εισηγητές τους/τις κ.κ. Ειρήνη Τσαβαλά, Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Ηλία Μαρούδα, Κωνσταντίνο Κλουβάτο, Μαρία Τσαλικίδου, Σχολικές-/ούς Συμβούλους  1ης , 3ης , 4ης  Εκπαιδευτικής Περιφερείας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων, αντίστοιχα,   και Μαρία Δερέκα, Σχολική Σύμβουλο 17ης Εκπαιδευτικής Περιφερείας Ειδικής Αγωγής. Στόχο της εν λόγω συνολικής δράσης αποτέλεσε η επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων με ταυτόχρονη μελέτη περιπτώσεων μαθητών που εμπίπτουν στα πλαίσια της ειδικής αγωγής με παροχή και λήψη ανατροφοδότησης.

Συγκεκριμένα, αρχικά εξετάστηκε η διδακτική αξιοποίηση προσομοίωσης και μοντελοποίησης στα μαθήματα της Γεωγραφίας και Γεωμετρίας αλλά και συνολικά του εργαστηρίου της πληροφορικής, σε συνδυασμό με μελέτη περίπτωσης μαθητών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ – Υ). Στη συνέχεια, εξετάστηκε η προσέγγιση γλωσσικών στόχων μέσα από το  μάθημα της Λογοτεχνίας καθώς και η εφαρμογή διαφοροποίησης στη διδασκαλία της Ιστορίας σε συνδυασμό με μελέτη περίπτωσης μαθητών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Ακολούθησε συζήτηση επί των διαδραματισθέντων. Κατά τη διάρκεια της συνολικής διαδικασίας απηύθυνε χαιρετισμό, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλειος Καραγιάννης.

Κατά την προβλεφθείσα γραπτή αξιολόγηση της ημερίδας από τους αποδέκτες της εκπαιδευτικούς, αναγνωρίστηκαν γενικά επιτυχία στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της, στοχευμένη αλληλεπίδραση και συνεργασία γενικής και ειδικής αγωγής με συγκεκριμένες πρακτικές αντιμετώπισης της καθημερινότητας αλλά και τα οφέλη από την παρακολούθησή της.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους/τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων της Μυκόνου, οι οποίοι-ες συνέβαλαν για την επιτυχή πραγματοποίηση του σεμιναρίου.