Επιμορφωτικές δράσεις: Μετάβαση και διδασκαλία λογοτεχνίας

Τα Τμήματα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου ξεκίνησαν μια σειρά από επιμορφωτικές δράσεις με θέμα:

«Η Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Παραγωγή Γραπτού Λόγου- Συγκλίσεις και Αποκλίσεις»

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε δίωρο βιωματικό εργαστήριο με τους Εκπαιδευτικούς, ΠΕ 70, των Ε΄ και Στ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου και τους Εκπαιδευτικούς ΠΕ 02, κλάδου Φιλολόγων, των Γυμνασίων της Σύρου την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, 11.00-13.00 στην αίθουσα Οδύσσεια του 3ου Γυμνασίου Σύρου.

Τους Εκπαιδευτικούς συντόνισαν και επιμόρφωσαν η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου,  Ειρήνη Τσαβαλά, και η Σχολική Σύμβουλος των Φιλολόγων Κυκλάδων, Παρασκευή Δεληκάρη, με τη συνεργασία  της Εκπαιδευτικού ΠΕ02, του ΕΠΑΛ Σύρου, Πηνελόπης Τριάντου.

Σκοπός των δράσεων είναι, μέσω της διδασκαλίας της Λογοτεχνίας, να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση των μαθητών/μαθητριών του Δημοτικού στον διδακτικό κόσμο του Γυμνασίου αλλά και  στον κόσμο της εφηβείας.

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα είναι:

Να τεθούν κάποιοι άξονες για τη σταδιακή γνωριμία των μαθητών/μαθητριών του Δημοτικού με τα γλωσσικά γνωστικά αντικείμενα της Α΄ Γυμνασίου καθώς και τον τρόπο διδασκαλίας στο Γυμνάσιο.

Να γίνει αντιληπτή η συνέχεια στις διδακτικές μεθοδολογίες και πρακτικές και για τις δύο βαθμίδες μέσα από το παράδειγμα της διδακτικής των γλωσσικών μαθημάτων και δη, της Λογοτεχνίας.

Να αναδειχθεί η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας μέσα από τα Λογοτεχνικά Κείμενα, ως μέσο δυναμικό για τη γλωσσική ολοκλήρωση καθώς και για την ανάπτυξη /εξέλιξη των μεταγνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών της ΣΤ΄.