Αποχαιρετισμός Σχολικού Συμβούλου Πέτρου Σπανού

Αγαπητές/αγαπητοί συνάδελφοι,

Με υπουργική «διαπιστωτική πράξη» σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, σήμερα 15 Οκτώβρη 2018, καταργείται και τυπικά ο θεσμός του σχολικού συμβούλου. Ο θεσμός κρίθηκε  από τις γενιές των εκπαιδευτικών στα 36 χρόνια της  παρουσίας του στην εκπαίδευση  και θα  αποτιμηθεί η συνεισφορά του από τους  ιστορικούς της εκπαίδευσης που θα θελήσουν  να μελετήσουν  το θέμα.

Η ψήφιση του νέου νόμου για την «αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», στοχεύει στον επανασχεδιασμό της  εκπαιδευτικής  πολιτικής  με την προσαρμογή της  στις νέες ανάγκες που δημιουργούν οι κοινωνικές αλλαγές και οι σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.  Θέτει ως στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος  και της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιδιώκει «την υλοποίηση ενός ευρύτερου οράματος για ένα δημόσιο σχολείο δημοκρατικό και συνεργατικό με ενισχυμένο τον κοινωνικό του ρόλο το οποίο καλείται να επιτελέσει το έργο του στο πλαίσιο μιας πολύμορφης και παρατεταμένης  κρίσης, με έντονες κοινωνικές ανισότητες».

Εύχομαι στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις νέες δομές επιτυχία στο απαιτητικό έργο τους. Η επιτυχία αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας  θα κριθεί στο πεδίο της εφαρμογής με την εξασφάλιση όλων των υλικών και λοιπών προϋποθέσεων από την Πολιτεία, αλλά και από την ενεργητική υποστήριξη του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση η δική σας συμβολή θα είναι αποφασιστικής σημασίας.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σήμερα, λίγα χρόνια πριν την αφυπηρέτησή μου, κλείνει  ένας κύκλος μιας πολυετούς θητείας στο θεσμό του σχολικού συμβούλου στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου, τόσο στο πλαίσιο της 3ης εκπαιδευτικής Περιφέρειας, αλλά και τα τελευταία δύο χρόνια στη Λέρο και την Κάσο, σταθήκατε πολύτιμοι συνεργάτες και συμβάλατε με την πείρα και τη νεανική σας ορμή στην αναβάθμιση του έργου των σχολείων της παιδαγωγικής μου ευθύνης. Υπήρξατε σταθεροί υποστηρικτές στην άσκηση του θεσμικού μου ρόλου ο οποίος -και με την πολύτιμη συνεργασία και συμβολή πολλών συναδέλφων Σχολικών Συμβούλων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης- είχε ως στόχο την καθημερινή υποστήριξή σας στο σχολείο και στην τάξη.  Είναι βέβαιο πως ο θεσμός δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στις αυξημένες επιμορφωτικές σας ανάγκες. Είναι σίγουρο, όμως, πως όσα θετικά πετύχαμε όλο αυτό το διάστημα, είναι αποτέλεσμα των σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης που οικοδομήθηκαν μεταξύ μας.

Συνεργάστηκα με διευθυντές και διευθύντριες που ασκούσαν με  υπευθυνότητα και αποτελεσματικό τρόπο τη σχολική διοίκηση, διασφαλίζοντας θετικό σχολικό κλίμα, ενθαρρύνοντας πρωτοβουλίες και καινοτόμες πρακτικές. Με εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υπηρετώντας μακριά από τον τόπο καταγωγής τους σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές γεωγραφικά για πολλούς νησιωτικό περιβάλλον και σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, έδωσαν και δίνουν  καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους  για τη μόρφωση των παιδιών.

Ως μέλος του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου(ΕΠ.Ε.Σ) του Ειδικού Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου για μια πενταετία, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω στη Διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς θερμά συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο που επιτελούν σε ένα εξόχως απαιτητικό σχολικό περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, αποτιμώ θετικά  την υποστήριξη στο έργο μου της   Διοίκησης,  τοπικής και περιφερειακής.

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Η πολυετής γόνιμη συνεργασία μαζί σας εδραιώνουν την πεποίθησή μου, ότι ούτε το πλήθος ούτε η πολυπλοκότητα ούτε η οξύτητα των προβλημάτων θα κάμψουν τη θέλησή σας και  θα αποδυναμώσουν το μεράκι σας  στην κοινή προσπάθεια για αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση.

Διατηρώντας τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτή τη δημιουργική συνεργασία, σας ευχαριστώ όλες και όλους για τη στήριξή σας.  Σας εύχομαι από καρδιάς κάθε προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική επιτυχία, υγεία και δύναμη.

Συνεχίστε την επαγγελματική σας πορεία με ελεύθερο φρόνημα, δημιουργικό και καινοτόμο πνεύμα, αισιόδοξη διάθεση και αγωνιστική στάση!

 

Ρόδος, 15/10/2018

 

Με εγκάρδιους συναδελφικούς χαιρετισμούς

Πέτρος Σπανός