Ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης σε Κω και Κάλυμνο

Στα Επαγγελματικά Λύκεια της Κω και της Καλύμνου και σε εκδήλωση – ημερίδα, που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και το ΕΠΑ.Λ. Καλύμνου, την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Γιώργο Μουστάκα, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου Βασίλη Καραγιάννη, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Ιωάννη Παπαδομαρκάκη και τον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερό.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η οποία στόχευε στην ενημέρωση, προβολή και υποστήριξη του θεσμού του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας των αποφοίτων ΕΠΑΛ και γενικότερα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στη συνολική και συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στις θεσμικές αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί για να διευρυνθούν οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε  στην αναμόρφωση της δομής του ΕΠΑ.Λ., στη διεύρυνση της πρόσβασης των μαθητών/τριών των ΕΠΑ.Λ  σε ΤΕΙ (ποσοστό 20%) και σε Πανεπιστήμια (ποσοστό 5%), στην εφαρμογή του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑ.Λ.», καθώς και στη θεσμοθέτηση και εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα της Μαθητείας δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, να βιώσουν την εργασιακή κουλτούρα, να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας, να εξασκήσουν, να αποκτήσουν εστιασμένες στο επάγγελμά τους δεξιότητες και γνώσεις και συμπληρώνοντας την 9μηνη παραμονή τους στο πρόγραμμα να κατοχυρώσουν την απαραίτητη προϋπηρεσία που αποτελεί βασικό εφόδιο για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και τη μετέπειτα ανεύρεση εργασίας.

Νωρίτερα, ο Υφυπουργός είχε επισκεφθεί τα Επαγγελματικά Λύκεια της Κω και της Καλύμνου, άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις και τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και είχε εκτεταμένες συζητήσεις με εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ήτριες συγχαίροντάς τους για την εξαιρετική δουλειά τους.

Τέλος, στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο κ. Μπαξεβανάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Κω κ. Γιώργο Κυρίτση και τον Δήμαρχο Καλυμνίων κ. Ιωάννη Γαλούζη, με τους οποίους είχε εκτενείς συζητήσεις.

Πηγή: http://www.minedu.gov.gr/rss/34668-18-05-18-o-yfypourgos-paideias-dimitris-baksevanakis-se-ko-kai-kalymno-2