Ενημέρωση περί λειτουργίας των τμημάτων του “Μεταλυκειακού έτους-Τάξης μαθητείας

Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. Φ7/36528/ΓΓ4/ 12-03-2020 εγγράφου του Τμήματός  Μαθητείας ΕΠΑΛ και Μάθησης στο Χώρο Εργασίας του ΥΠΑΙΘ με θέμα  «Παροχή διευκρινίσεων για τα τμήματα του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας» αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.», σας γνωρίζουμε ότι, εφόσον  το  Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. ως σύνολο μάθησης αποτελεί εκπαιδευτική λειτουργία, κατά συνέπεια ισχύει η υπ’αριθμ.Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021/21-03-2020  (Β’ 956) ΚΥΑ  με θέμα “Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, σχολικών μονάδων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας, προσωρινής απαγόρευσης των εκπαιδευτικών εκδρομών εντός και εκτός της χώρας και προσωρινής απαγόρευσης μετακινήσεων και επισκέψεων μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών, καθώς και προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ελληνόγλωσσων σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών του εξωτερικού για το χρονικό διάστημα από 21.3.2020 έως και 10.4.2020”.

Σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ αποφασίζεται «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας …των πάσης φύσης εκπαιδευτικών λειτουργιών, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία» .Συνεπώς ισχύει και προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας  και για τους δύο μαθησιακούς χώρους (χώρος εργασίας και εκπαιδευτική δομή) στους οποίους υλοποιείται το “Μεταλυκειακό έτος – Τάξη μαθητείας”. 

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. με την συνδρομή των εποπτών / εκπαιδευτικών:

  1. να ενημερώσουν άμεσα τους μαθητευόμενους των τμημάτων τους καθώς και τους εργοδότες περί της απαγόρευσης λειτουργίας
  2. να ενημερώσουν όλους τους μαθητευόμενους περί της πληρωμής της επιδότησης από την ΕΔ ΕΣΠΑ. Για την έγκυρη και ακριβή ενημέρωση των μαθητευόμενων σε σχέση με την πληρωμή της επιδότησης, οι Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. θα λάβουν υπόψη τους α) το σχετικό μήνυμα της ΕΔ ΕΣΠΑ προς τα ΕΠΑ.Λ., β) τα οριστικοποιημένα  παρουσιολόγια που οι ίδιοι έχουν αποστείλει στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ χωρίς τα οποία δεν μπορεί να καταβληθεί αποζημίωση γ) το Πληροφοριακό  Σύστημα Μαθητείας που παρέχει τη δυνατότητα στους Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. να γνωρίζουν εάν η ΕΔ ΕΣΠΑ έχει προχωρήσει στη σχετική εκκαθάριση
  3. να ενημερώσουν όλους τους εργοδότες ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμία μεταβολή στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ,  για όσο διαρκεί η προσωρινή  απαγόρευση της υλοποίησης του Μεταλυκειακού έτους – Τάξη μαθητείας και μέχρι να εκδοθούν σχετικές οδηγίες
  4. να διατηρούν την επαφή με τους μαθητευόμενους και να απαντούν σε σχετικά ερωτήματα
  5. να αξιοποιούν το ΠΣ Μαθητείας για την έκδοση σχετικών βεβαιώσεων και να μην αποστέλλουν όλα τα ερωτήματα στο ΥΠΑΙΘ.

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι ρυθμίσεις περί του επιδόματος των 800 ευρώ σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας αφορούν σε συμβάσεις εργασίας (https://www.civilprotection.gr/el/22-hrisimes-erotiseis-kai-apantiseis-gia-ola-ta-nea-metra-kai-tis-rythmiseis-shetika-me-ton-koronoio) που, όπως ήδη γνωρίζετε, διαφέρουν από τις συμβάσεις μαθητείας, οι οποίες αποτελούν μέρος εκπαιδευτικής λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση είμαστε ενήμεροι περί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητευόμενοι και εάν υπάρξουν εξελίξεις θα επανέλθουμε με νεώτερη ενημέρωση.

Παρακαλούμε λόγω των έκτακτων συνθηκών που όλοι αντιμετωπίζουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία όχι μόνο μεταξύ μας αλλά και με τους μαθητευόμενους και τους εργοδότες, τονίζοντας τους ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και απαιτεί ικανότητες διαχείρισης κρίσεων, κατανόηση και αλληλεγγύη.

Τμήμα Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. και Μάθησης στο χώρο εργασίας

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 344 22 75  –  210 344 24 78  –  210 344 33 06