Οδηγίες για τη διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις 2020

Σε κάθε Λυκειακή Επιτροπή εξεταστικού κέντρου ένας εκ των μελών ορίζεται ως υπεύθυνος για τη διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19.

1. Εάν κάποιος υποψήφιος ή εκπαιδευτικός σε αίθουσα εξεταστικού κέντρου εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, τότε θα πρέπει να ακολουθηθούν οι παρακάτω ενέργειες:

  • Ενημερώνεται άμεσα ο υπεύθυνος κρουσμάτων της Λυκειακής Επιτροπής ή ο Πρόεδρος του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου, ο ΕΟΔΥ και η Εκπρόσωπος του ΥΠΑΙΘ για θέματα COVID-19 κα Αναστασία Γκίκα, Γεν. Γραμματέας Α΄θμιας, Β΄θμιας Εκπ/σης και Ειδικής Αγωγής (210-3443560, 210-3443511).
  • Ο υπεύθυνος κρουσμάτων της Λυκειακής Επιτροπής επικοινωνεί με την οικογένεια του ύποπτου κρούσματος για την ασφαλή απομάκρυνσή του από το εξεταστικό κέντρο. Στο διάστημα αυτό το ύποπτο κρούσμα απομονώνεται σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τους υπόλοιπους υποψηφίους και το προσωπικό.
  • Ακολουθεί επιμελής καθαρισμός χώρου και επιφανειών με απολυμαντικό υγρό (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ) μετά την αναχώρηση του υποψηφίου ή εκπαιδευτικού, με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Προβλέπεται ιατρική αξιολόγηση και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο υποψήφιος ή εκπαιδευτικός εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο υποψήφιος ή εκπαιδευτικός παραμένει σε απομόνωση, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο (οδηγίες: https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/).
  • Εάν επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι υποψήφιος, δεν μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία των εξετάσεων και με αίτησή του θα μπορέσει να συμμετάσχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Επιπρόσθετα τίθεται σε καραντίνα με επιτήρηση 10 ημερών.
  • Εάν το επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι εκπαιδευτικός, τότε δεν μπορεί να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του και τίθεται σε καραντίνα 10 ημερών.
  • Οι υποψήφιοι και οι εκπαιδευτικοί της ίδιας αίθουσας του εξεταστικού κέντρο στην οποία διαγνώστηκαν επιβεβαιωμένο/α κρούσμα/τα είτε υποψηφίου είτε εκπαιδευτικού συνεχίζουν κανονικά τις πανελλαδικές εξετάσεις, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους.

2. Εάν κάποιος υποψήφιος ή εκπαιδευτικός σε αίθουσα εξεταστικού κέντρου έχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στο κοντινό του περιβάλλον αλλά ο ίδιος δεν νοσεί, τότε συμμετέχει κανονικά στην πανελλαδική εξεταστική διαδικασία, πάντοτε με στενή παρακολούθηση της υγείας του.

Αναστασία Γκίκα

Γενική Γραμματέας ΠΕ,ΔΕ και Ειδικής Αγωγής
Υπεύθυνη για το ΥΠΑΙΘ σε θέματα COVID-19​